2020.02.23.,vasárnap
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
Ma:29
Tegnap:173
Ezen a héten:1024
Ebben a hónapban:3268
Összesen:746462

Székely Csaba: Myxozoa fertőzöttségek tenyésztett és természetes-vízi malajziai halfajokban

Székely Csaba: Myxozoa fertőzöttségek tenyésztett és természetes-vízi malajziai halfajokban

Székely Csaba 1), Cech Gábor 1), Faizah Shaharom-Harrison 2), Patakiné Ostoros Györgyi 1), Molnár Kálmán 1)
1) MTA Állatorvos-tudományi Kutatóintézete, Budapest
2) Institute of Tropical Aquaculture, University Malaysia Terengganu (AQUATROP, UMT)


Kivonat

Egy magyar-maláj TÉT egyezmény keretében 2002-2004 években végzett munka eredményeképpen, az intenzíven nevelt harcsaféléket (Hemibagrus nemurus és Pangasius hypophthalmus) károsító nyálkaspórás-fertőzöttségekről korábban már több fórumon is beszámoltunk. Egy újabb gyűjtőút során, 2007 tavaszán más malajziai halfajokból is sikerült nyálkaspórás kórokozókat kimutatni. Az élősködők a Myxobolus, Thelohanellus és Henneguya genusokhoz tartoztak.
Tenyésztett halakból (Kelantan és Terengganu körzetek) kimutatott nyálkaspórások:
Tenyésztett halakból öt új nyálkaspórást mutattunk ki. A hazai halpiacon is egyre nagyobb teret hódító, ketreces tartásban nevelt Pangasianodon (Pangasius) hypophthalmus (patin) egyedeit egy új, izom-myxobolózist okozó faj, a Myxobolus omari fertőzi. A délkelet-ázsiai halgazdaságokban széles körben tenyésztett és horgászhalként is nagy becsben tartott Leptobarbus hoevenii (jelawat) veséjében és izomzatában egy általunk Myxobolus leptobarbi-nak elnevezett faj okoz intenzív fertőzöttséget. A hal-gazdaságokban gyakori Barbonymus (Puntius) gonotonius (lampam jawa) kopoltyújáról egy Thelohanellus-fajt izoláltunk, melynek a T. zahrae nevet adtuk. Ugyancsak tógazdaságból mutattuk ki a Henneguya daoudi-ként elnevezett, Trichogaster trichopterus (sepat) kopoltyúján élő új fajt.
A Tasik Kenyir víztározóból kimutatott nyálkaspórások:
A Malajzia legnagyobb édesvízi tározójában és egyben kedvelt horgászvizében élő halfajok vizsgálata során a Barbonymus (Puntius) schwanenfeldii (lampam sungai) faj kopoltyúján, és az Osteochilus vittatus (ikan rong) izomzatában találtunk egy-egy új Myxobolus-fajt, melyek a M. dykovae és M. tasikkenyirensis nevet kapták. Az Osteochilus hasselti (ikan terbol) veséjét két Myxobolus is, a M. csabai és M. ostheocili fajok fertőzték, sőt ugyanennek a halfajnak az izomzatából egy Myxobolus-fajt is sikerült kimutatni (M terengganuensis). Megemlítendő még a Tasik Kenyirben fogott, egyébként a helyi halpiacokon a legértékesebb halak közé tartozó óriás géb kopoltyújáról (Oxyeleotris marmorata, ketutu) kimutatott, már ismert élősködő, a Henneguya shaharini Shariff, 1982, valamint a ketreces rendszerekben tenyésztett, vörösfarkú harcsából általunk már korábban kimutatott H. hemibagri fajnak az előfordulása ebben az élővízben.
Molekuláris vizsgálataink előzetes eredményei:
Az általunk leírt fajok, morfológiai sajátosságaik mellett, DNS szerkezetükben is különböztek egymástól és az ismert fajoktól. Az Osteochilus vittatus izmában élősködő Myxobolus sp. 18S rDNS szekvenciája 95,5%-ban egyezett meg a hozzá legközelebb álló M. pellicides-ével. A Barbonymus (Puntius) schwanenfeldii kopoltyúját fertőző Myxobolus 95,8%-os hasonlóságot mutatott a M. dujardini-vel. A Pangasianodon (Pangasius) hypophthalmus-ból izolált Myxobolus-hoz legközelebb a M. acanthogobii állt (80,9%). A Leptobarbus hoevenii izmából és veséjéből izolált két minta egymással teljes azonosságot mutatott, legközelebb (91,4%) a M. hungaricus-hoz állt. A Barbonymus (Puntius) gonotonius-ról izolált Thelohanellus sp.  89,8%-ban egyezett a L. hoevenii fenti parazitájával, illetve 90,3%-ban M. hungaricus-szal. A Trichogaster trichopterus kopoltyúján előforduló Henneguya faj a Henneguya ictaluri-val mutatott 91%-os egyezést. Az Osteochilus hasselti veséjéből izolált  Myxobolus a M. pellicides-szel mutatta a legnagyobb hasonlóságot (95,2%), az izmában ésőködő másik faj pedig a M. pseudodispar-ral (96,3%). Az Oxyeleotris mormorata-ból izolált Henneguya shaharini legközelebbi rokona a Henneguya lesteri volt 89,3%-os hasonlósággal. A Henneguya hemibagri szekvenciája a Hennegoides mekongensis-hez állt legközelebb 94%-ban. Megemlítjük, hogy egy adott faj azonosításához legalább 99.7 %-os azonosságot tartunk szükségesnek.
A kimutatott nyálkaspórások közül hat faj gazdaságilag jelentős halakon fordult elő, és jelentős kórtani szerepet kaphat a rohamosan fejlődő dél-ázsiai édesvízi haltenyésztésben.
 Az előadás anyaga PDF formátumban