2018.10.18.,csütörtök
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
Ma:139
Tegnap:162
Ezen a héten:551
Ebben a hónapban:2590
Összesen:677256

Jakabné Sándor Zsuzsánna: Intenzív ponty utónevelő táp tesztelése Dunai vad pontyfajta ivadékkal

Jakabné Sándor Zsuzsánna: Intenzív ponty utónevelő táp tesztelése Dunai vad pontyfajta ivadékkal

Elif Kuzu 1), Jakabné Sándor Zsuzsánna 2), Fazekas József 2), Potra Ferenc 2), Rónyai András 2), Csengeri István 2)
1) Mustafa Kemal University, Antakya, Hatay, Turkey (SZIE, Gödöllő, EU SOCRATES/ERASMUS MSc csereprogram)
2) Halászati és Öntözési Kutatóintézet, Szarvas


Kivonat

Az AquaMax projekt* keretében új intenzív ponty utónevelő táp receptúráját dolgoztuk ki. A táp gyártástechnológiáját norvég együttműködő partner (Skretting Aquaculture Research Centre (ARC) Stavanger, Norvégia) dolgozta ki, és előállította a kísérlethez szükséges takarmány mintát. A kísérleti tápot (S) és a kontrollként alkalmazott, a korábbi években beváltnak tekintett tápkeveréket (N + C) 42-napos, 1 gramm induló testtömegű Dunai vad pontyfajta ivadékkal etettük 4 héten keresztül. A halakat a HAKI Kísérleti Recirkulációs üzemében neveltük 40 literes kádakban, kétszeres ismétlésben, 22-23 ºC-os vízhőmérséklet mellett óránkénti 2,5-szeres vízcserét biztosítva. A kézi etetés naponta háromszor történt, a kifolyó víz oxigén telítettsége 92 ± 6,5 % között változott.
A tápok kémiai összetétele a fehérje (S: 41,9%; N + C: 49,6%) és a nyerzsír tartalomban (S: 9,1%; N + C: 12,2%), valamint a zsírsavösszetételben is különbözött. A tápok hatékonyságának meghatározásához ezért a növekedés és a takarmányhasznosítás mellett vizsgáltuk a fehérjehasznosítás hatékonyságát és a halak zsírsav tartalmának változását is.
A ponty ivadék takarmány- és fehérjehasznosítási mutatói az alábbiak szerint alakultak: 

Paraméter / táp
S
N + C
w0 (g)
1,13 ± 0,09
1,19 ± 0,06
wt (g)
4,15 ± 0,30
3,27 ± 0,13
SGR (%/day)
4,66 ± 0,04
3,62 ± 0,04
FCR (g/g)
1,31 ± 0,00
1,78 ± 0,01
PER (g/g)
1,83 ± 0,00
1,20 ± 0,01
PPV (%)
25,25 ± 0,00
17,98 ± 0,13

A növekedési és a takarmányhasznosítási mutatók mellett a halak zsírsavtartalma is kedvezően különbözött a kísérlet végén. Az eredmények alapján az új tápot a ponty ivadék intenzív utónevelésére alkalmasnak látjuk.
* Az AquaMax projektet az Európai Unió finanszírozza a 6. KP keretében a «FOOD-CT-2006-16249 Project "AQUAMAX"» számú szerződés szerint.
 



Az előadás anyaga PDF formátumban