Elif Kuzu 1), Jakabné Sándor Zsuzsánna 2), Fazekas József 2), Potra Ferenc 2), Rónyai András 2), Csengeri István 2)
1) Mustafa Kemal University, Antakya, Hatay, Turkey (SZIE, Gödöllő, EU SOCRATES/ERASMUS MSc csereprogram)
2) Halászati és Öntözési Kutatóintézet, Szarvas
Kivonat
Az AquaMax projekt* keretében új intenzív ponty utónevelő táp receptúráját dolgoztuk ki. A táp gyártástechnológiáját norvég együttműködő partner (Skretting Aquaculture Research Centre (ARC) Stavanger, Norvégia) dolgozta ki, és előállította a kísérlethez szükséges takarmány mintát. A kísérleti tápot (S) és a kontrollként alkalmazott, a korábbi években beváltnak tekintett tápkeveréket (N + C) 42-napos, 1 gramm induló testtömegű Dunai vad pontyfajta ivadékkal etettük 4 héten keresztül. A halakat a HAKI Kísérleti Recirkulációs üzemében neveltük 40 literes kádakban, kétszeres ismétlésben, 22-23 ºC-os vízhőmérséklet mellett óránkénti 2,5-szeres vízcserét biztosítva. A kézi etetés naponta háromszor történt, a kifolyó víz oxigén telítettsége 92 ± 6,5 % között változott.
A tápok kémiai összetétele a fehérje (S: 41,9%; N + C: 49,6%) és a nyerzsír tartalomban (S: 9,1%; N + C: 12,2%), valamint a zsírsavösszetételben is különbözött. A tápok hatékonyságának meghatározásához ezért a növekedés és a takarmányhasznosítás mellett vizsgáltuk a fehérjehasznosítás hatékonyságát és a halak zsírsav tartalmának változását is.
A ponty ivadék takarmány- és fehérjehasznosítási mutatói az alábbiak szerint alakultak:
Paraméter / táp
|
S
|
N + C
|
w0 (g)
|
1,13 ± 0,09
|
1,19 ± 0,06
|
wt (g)
|
4,15 ± 0,30
|
3,27 ± 0,13
|
SGR (%/day)
|
4,66 ± 0,04
|
3,62 ± 0,04
|
FCR (g/g)
|
1,31 ± 0,00
|
1,78 ± 0,01
|
PER (g/g)
|
1,83 ± 0,00
|
1,20 ± 0,01
|
PPV (%)
|
25,25 ± 0,00
|
17,98 ± 0,13
|