2018.08.20.,hétfő
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
Ma:114
Tegnap:157
Ezen a héten:114
Ebben a hónapban:4039
Összesen:668789

Németh Szabolcs: A kis sziklahal (Scorpaena porcus) különleges ivararánya, és ivarszerveinek mikroszkópos vizsgálata

Németh Szabolcs: A kis sziklahal (Scorpaena porcus) különleges ivararánya, és ivarszerveinek mikroszkópos vizsgálata

Németh Szabolcs, Budaházi Attila, Szűcs Réka, Bercsényi Miklós
Pannon Egyetem Georgikon Mezőgazdaságtuodmányi Kar, Keszthely


Kivonat

A kis sziklahal (Scorpaena porcus) Adriai-tenger északi részén élő állományát vizsgálták a populáción belüli ivararány megállapítására. A kutatás kis sziklahal mesterséges szaporításakor tapasztalt nehézségek indokolták, mivel a befogott, és fogságban ponty-hipofízis injekciókkal ivarsejt termelésre késztetett egyedektől érett ikrát sokkal nagyobb arányban nyertek, mint tejet. A fajon belül ivari dimorfizmus nem tapasztalható, kivéve az ovulációra felkészült ikrásoknál, melyek hasa a zselészerű burokban lévő ikráktól jelentősen megduzzad. A spermiációra kész tejeseknél látható külső elváltozás nem figyelhető meg. A vizsgálat kiterjedt a szaporodási és az utána következő időszakra is. Megállapították, hogy a kis sziklahal észak-adriai populációjánál extrém ivararány tapasztalható, az ikrások aránya a domináns, ikrás - tejes arány 9:1.
 

A kis sziklahal petefészkének metszete

Az ikrások ivarszerveiből készült metszetek jól mutatják, hogy a kis sziklahal aszinkron típusú petefészekkel rendelkezik. Egy időben különféle fejlettségi állapotú petéket találhatunk meg azokban. Az is jól látható, hogy az azonos érettségű petesejtek hajtogatott szalagszerű elrendezésben ülnek egymás mellett. A magyar halfauna tagjai közül a csapó sügérnek (Perca fluviatilis) van hasonló petefészek alakulása.
 Az előadás anyaga PDF formátumban