2018.09.21.,péntek
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
Ma:30
Tegnap:118
Ezen a héten:538
Ebben a hónapban:2415
Összesen:672582

Váradi László: Karotinoid tartalmú tápkiegészítő előállítása tejipari melléktermékekből és ezek hatása a halakra

Váradi László: Karotinoid tartalmú tápkiegészítő előállítása tejipari melléktermékekből és ezek hatása a halakra

Váradi László 1), Hegyi Árpád 1), Trenovszki Magdolna 1), Balogh Krisztián 2), Csenki Zsolt 1), Kiss István 3)
1 Szent István Egyetem, Mezőgazdaság- és Környezettudományi Kar, Környezet- és Tájgazdálkodási Intézet, Halgazdálkodási Tanszék, Gödöllő
2 Szent István Egyetem, Mezőgazdaság- és Környezettudományi Kar, Állattudományi Alapok Intézet, Takarmányozástani Tanszék, Gödöllő
3 Bay Zoltán Alkalmazott Kutatási Közalapítvány, Szeged


Kivonat

Általánosan elfogadott tény, hogy a karotinoidokat a halak nem képesek "de novo" szintetizálni. A halak, mint a többi állat a karotinoidokat a táplálékból veszik fel és a szervezetükben alakítják át más karotinoidokká, és/vagy A vitaminná. Aranyhalon kimutatták, hogy a táplálékból felvett Zeaxanthin már 48 óra múlva kezd beépülni a szervezetbe más karotinoid formákban és bőséges karotinoid etetés után 7.-8. nap után kezd beállni az egyensúlyi állapot, vagyis ez után már kiürítik a felesleges karotinoid mennyiséget. Az is kimutatott, hogy a természetes és változatos táplálékban részesülő halak nagyságrendekkel jobban képesek a karotinoidokat metabolizálni, illetve akkumulálni, mint a tógazdasági körülmények között tartott tápon nevelt társaik.
A karotinoidok szerepe rendkívül összetett az élő szervezetekben. A látványos pigmenthatáson kívül fontos szerepet játszanak az A1 és az A2 vitaminok prekurzoraként.
További közvetett, illetve közvetlen szerepe a halakban tárolt karotinoidoknak: kedvezően hatnak a testtömeg-gyarapodásra, elősegítik az ivarérettséget, és az egyedek termékenységét, csökkentik az embrionális kori pusztulást, növelik az alkalmazkodó képességet - kiemelten a magas vízhőmérséklet, magas víz ammóniatartalom, stresszhatások szempontjából, adott esetekben csökkentik a légcsere intenzitását, megvédik a sejteket a fotodinamikus reakcióktól, elősegítik a pigmentképződést, biológiai antioxidánsok (metabólikus hatás).
Adott volt egy olcsón egyszerűen előállítható karotinoid, fehérje, egyéb vitaminokban dús takarmánykiegészítő, amely csak tesztelésre várt. Összefoglalva az etetési kísérleteinkben kapott eredményeket, megállapíthatóak a következők:
A kapott eredmények alapján elmondható, hogy a kisebb dózisú etetés hasonló, sőt néhány esetben kedvezőbb hatást váltott ki a halakból, mint a nagyobb dózis adagolása. Ennek a gyakorlati alkalmazás esetén komoly pénzügyi vonatkozásai lehetnek. A granulált biomassza etetése fiziológia és egyéb halbetegségi tüneteket nem okozott.
Az oxidatív stresszhatásokra bekövetkező lipidperoxidációs folyamatok jelenléte azt mutatta, hogy a takarmány-kiegészítő hatására számolni kell a lipidperoxidációs folyamatok megjelenésével az izomszövetben. Ez a hatás azonban dózisfüggő volt, a nagyobb dózis eredményezte a jelentősebb változásokat. A takarmány-kiegészítővel etetett minták lassabban bomlottak el, a legmagasabb dózissal etetett egyedek húsminősége mutatott pozitív/kedvezőbb reakciót. A vérminták stresszvizsgálata során a hematokrit érték nem változott számottevően a kontroll és a kezelt akváriumok között.
A stresszfaktorokat nézve a vérplazmaglükóz és a kortizol mennyiségében jelentős különbségeket kaptunk a kontroll és a kezelt akváriumok között. A kortizol mennyisége minden esetben a kontroll csoportokban volt szignifikánsan magasabb, vagyis a kontroll csoport állatai érzékenyebbnek mutatkoznak a stresszhatásokra.
A vérplazmában található lipidek mennyiségét az etetési kísérlet nem befolyásolta számottevően. Az azonban érdekes, hogy mind a triglicerid, koleszterin, HDL koleszterin és a LDL koleszterin szintje mindig alacsonyabb volt az etetett csoportokban a kontroll csoportokhoz képest.
 



Az előadás anyaga PDF formátumban