2019.07.19.,péntek
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
Ma:72
Tegnap:146
Ezen a héten:737
Ebben a hónapban:2592
Összesen:715202

Borbély Gyula: A törpeharcsa (Ictalurus nebulosus L.) intenzív nevelési technológiájának fejlesztése

Borbély Gyula: A törpeharcsa (Ictalurus nebulosus L.) intenzív nevelési technológiájának fejlesztése

Borbély Gyula 1.), Stündl László 2.)

1.) Jászkiséri Halas Haltermelő Szolgáltató Kft, Jászkisér
2.) Debreceni Egyetem AMTC, Állattenyésztéstudományi Intézet, Debrecen


Kivonat

A törpeharcsa (Ictalurus nebulosus) Magyarország természetes vizeiben már több mint 100 éve előfordul, azonban a természetes vizekben biológiai sajátosságai miatt megítélése negatív. Ezzel szemben a termelésében rejlő potenciál hazánkban messze alulértékelt, intenzív rendszerekben külföldön több helyen termelik, mivel nagyobb (150-200 g-os) példányaik igen keresettek.
A Jászkiséri Halas Haltermelő Szolgáltató Kft. üzemi szinten több éve foglalkozik a törpeharcsa intenzív nevelésével. Előzetes tapasztalataink alapján a tógazdasági körülmények között költséghatékonyan lehetséges a piaci méretű törpeharcsa intenzív nevelése. Ennek köszönhetően a természetes vizeinkben szinte kártevőként nyilvántartott, évről-évre inváziószerűen jelentkező 30-40 g-os törpeharcsák tömegeit a halgazdaságokban megfelelően kidolgozott és tesztelt technológiával hasznosítani lehet.
2007-ben egy kétéves kutatási projekt keretében lehetőség nyílt a nevelési technológia egyes elemeinek fejlesztésére (tartástechnológia, takarmányozás, válogatás, stb.), mely magába foglalja a halak növekedési- és húsminőségi paramétereinek vizsgálatát is. Az előadás az első projektév főbb tapasztalatait mutatja be.
 Az előadás anyaga PDF formátumban