2019.02.24.,vasárnap
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
Ma:22
Tegnap:142
Ezen a héten:1146
Ebben a hónapban:3252
Összesen:695288

Csengeri István: Esszenciális zsírsav hiány okozta csökkent növekedés és ikratermelés ponty anyajelölteknél

Csengeri István1, Biró Janka1, Dankó István2, J. Sándor Zsuzsanna1, Feledi Tibor1, Szabó Tamás3, Rónyai András1

1Halászati és Öntözési Kutatóintézet, Szarvas; 2Aranykárász Bt, Szarvas; 3SZIE Hagazdálkodási Tanszék, Gödöllő

Kivonat

A halak ivarsejt termelését számos tényező befolyásolja. Ismeretes, hogy az anyahalak takarmányozása jelentős hatást gyakorolhat a szaporodási mutatók alakulására (pl. Izquierdo et al., 2001). A hagyományos tógazdasági technológia alkalmazása során fellépő esszenciális zsírsav hiány kialakulását, - amely közvetlenül befolyásolhatja az ivarsejtek termelődését is – már többször megfigyelték hazánkban (pl. Csengeri, 1996). Jelen munkában a takarmányozás hatását vizsgáltuk ponty anyajelöltek növekedésére és ikratermelésére.

Az anyajelölteket három kisméretű tóban helyeztük el. A természetes táplálék mellett a halakat kétféle kísérleti táppal takarmányoztuk (1: mérsékelt mennyiségben hallisztet és halolajat tartalmazó táp, 2: növényi összetevőkön alapuló táp). A kontroll tóban a takarmányozás hagyományos tógazdasági technológia szerint történt. Az őszi lehalászás után mértük a halak testméret adatait és vizsgáltuk az ikra zsírsavösszetételét. A biometriai mutatókat Bakos és Gorda (2001) szerint határoztuk meg. A zsírsavösszetételt kapilláris gázkromatográfiával vizsgáltuk (Csengeri és mtsai, 2011).

Az esszenciális zsírsav hiányt jelző „Mead-sav” (20:3n-9) nagy egyedi szórást mutatott. A 20:3n-9/20:5n-3 arány és az arachidonsav (ARA) tartalom negatív, míg az EPA és DHA tartalom pozitív összefüggést mutatott a testsúllyal. A gonád súly és a gonád index (GSI), testmagasság és testszélesség esetében hasonló tendenciát figyeltünk meg. A Mead-sav EPA-hoz viszonyított aránya szinte az összes biometriai mutatóval korrelációt mutatott. A két kísérleti táppal etetett csoport nagyobb EPA és DHA, viszont kisebb ARA tartalommal bírt a kontroll csoporthoz képest. A Mead-sav aránya a kontroll csoportban 5-7-szeres volt a kísérleti tápokkal etetett csoportokhoz képest. Az esszenciális zsírsav hiány a kontroll csoportokban csökkent növekedést és ikratermelő képességet eredményezett, ami összefüggésben lehet a lefejhető ikra mennyiségének egyedi eltéréseivel is (Szabó és mtsai., 2000).

A vizsgálatokat az EU FP7-es ARRAINA projekt (GA:288925) támogatásával végeztük.

Az előadás anyaga PDF formátumban