2018.01.19.,péntek
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
Ma:76
Tegnap:175
Ezen a héten:659
Ebben a hónapban:3013
Összesen:638175

Körmendi Sándor: Hidrobiológiai és haltakarmányozási vizsgálatok a nagyatád-simongáti halastórendszerben, különös tekintettel a konzervgyári melléktermékek hasznosítására

Körmendi Sándor (1) és Boros Attila (2)
1.) Kaposvári Egyetem Állattudományi Kar, Kaposvár
2.) V-95 KFT, Nagyatád


Kivonat

A nagyatád-simongáti halastórendszer kijelölt halastavában két éven át vizsgáltuk a ponty növekedését és testanyag-összetételének változását hagyományos takarmányozási technológia mellett, konzervgyári melléktermék (zöldborsó, csemegekukorica) etetéssel kombinálva. A tenyészidőszakban  kétheti mintavételi gyakorisággal vízminőség és zooplankton vizsgálatokat is végeztünk. Az első évben 0,34 kg/egyed, 590 egyed/ha, a második évben 0,038 kg/egyed, 5300 egyed/ha kihelyezési súlyban és népesítési sűrűségben telepítettük a pontyot (polikultúra, 85% ponty dominancia). Az első évben április-június között átlagosan 321 kg/ha búza illetve tritikálé, június-szeptember között 1854 kg/ha zöldborsó és 2342 kg/ha csemegekukorica melléktermék, a második évben április-június között 2136 kg/ha búza és tritikálé, június-augusztus között 1320 kg/ha zöldborsó és 450 kg/ha csemegekukorica etetése történt. A mérések szerint a halak növekedése a nyári zooplankton minimum időszakában is megfelelő volt, azonban a ponty testanyag-összetételében magasabb a zsírtartalom az étkezési halat nevelő első kísérleti évben, mint ugyanezen korosztály esetében a korábbi években (melléktermék etetés nélkül) mértekkel összehasonlítva. A második évben a felhasznált melléktermék mennyiség esetén a testanyag-összetételben (pl. zsír%) jelentős változás nem történt az előző időszakok, vagy más tavakban mértekkel összehasonlítva. Vizsgálataink alapján megállapítható, hogy az olcsó konzervgyári melléktermékek (a kísérleti időszakban a melléktermék ára 4,5 Ft/kg volt) felhasználása során jelentős mennyiségű drága abraktakarmányt lehet megtakarítani, a zooplankton-hiányos időszakban is kedvező a hatása a halak növekedésére, ugyanakkor hasznosítása jelentős ökológiai előnyökkel is jár.

A ponty testanyag-összetételének változása a kísérleti időtartam alatt
Mintavételi     hónap    VI.    IX.    VI.    IX.
Átlagsúlyok    gramm    660    1436    139    258
Szárazanyag    %    22,2    25,9    21,4    29,1
    100% szárazanyagtartalomra vonatkoztatva
Nyersfehérje    %    66,7    40,1    61,1    47,3
Nyerszsír        %    18,9    50,8    19,2    39,4
Nyershamu    %    13,2    8,3    14,3    8,6