2020.08.03.,hétfő
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
Ma:280
Tegnap:357
Ezen a héten:280
Ebben a hónapban:979
Összesen:771991

Tatár Sándor: Lápi póc Fajvédelmi Mintaprogram

Tatár Sándor (1), Sallai Zoltán (2;3), Demény Ferenc (4;5), Boczonádi Zsolt (5), Hegyi Árpád (5), Urbányi Béla (5) és Müller Tamás (5)
1.) Tavirózsa Környezet- és Természetvédő Egyesület, Veresegyház
2.) Nimfea Természetvédelmi Egyesület, Túrkeve
3.) Hortobágyi Nemzeti Park, Debrecen
4.) Tamásházi Tógazdaság, Tiszasüly
5.) Szent István Egyetem, Mezőgazdaság- és Környezettudományi Kar, Környezet- és Tájgazdálkodási Intézet, Halgazdálkodási Tanszék, Gödöllő


Kivonat

A lápi póc (Umbra krameri) a hazai és Nemzetközi Vörös könyvben is szereplő endemikus fajunk, eszmei értéke 100 ezer forint. Elterjedési területe igen kicsi, legjelentősebb állományai hazánkban találhatóak. Egyes becslések szerint állományai az elmúlt 10 évben 30%-kal csökkentek. Az élőhelyeik csökkenésén túl az invazív amurgéb szorítja ki meglévő állományaikat.
A Szent István Egyetem Halgazdálkodási Tanszéke 2009-ben csatlakozott a Tavirózsa Környezet- és Természetvédő Egyesület által indított Lápi póc Fajvédelmi Mintaprogramhoz. A program célja a lápi póc hazai állományának megőrzése és gyarapítása a faj hosszú távú fennmaradása érdekében.
A Mintaprogram első két ütemében (2008-2009) 4 db. földmedrű, talajvízzel táplált, kb. 50-60 m3 térfogatú tavacskát („Illés-tavak”) hoztak létre a Pest megyei Szadán, mely vizek kémiai, fizikai és biológiai minőségét rendszeresen monitorozzák. A tavalyi évben a Halgazdálkodási Tanszéken szaporított és nevelt széles kárász és réti csík telepítéseivel ellenőriztük az 1. sz. Illés-tó „eltartó képességét”. Az idei évben (III. ütem) tervezett és végrehajtott feladataink:
•    2010. április elején három ismert lápi póc élőhelyen [Bábtava (Csaroda), Csaronda-patak (Lónya), Gőgő-Szenke-patak (Nagyszekeres)] próbáltunk anyahal állományt gyűjteni, azonban csak az utóbbi helyen sikerült befogni egyedeket. Az első két helyen kizárólag amurgébet fogtunk.
•    Jelenleg a pócok sikeres szaporodását követően a gyűjtött ikrákat keltetjük. Kelést követően lárvanevelési kísérleteket szándékozunk elvégezni.
•    A sikeresen leszaporított pócokat a halfaj számára ökológiai szempontból megfelelő 1. sz. Illés-tóba telepítettük ki.
•     A lápi póc ivadékokat előnevelt méretben az eredeti élőhelyükre, valamint a fölös szaporulatot az Illés-tavakba szándékozunk kihelyezni.

Kísérleteinket és vizsgálatainkat a KvVM (Lápi póc Fajvédelmi Mintaprogram III. ütem (2009-2010)), a Magyar Telekom NyRt., az NKTH és Bolyai János Kutatói Ösztöndíj pénzügyi támogatásokkal végezzük.

Az előadás anyaga PDF formátumban