2021.11.28.,vasárnap
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
Ma:27
Tegnap:87
Ezen a héten:551
Ebben a hónapban:2246
Összesen:846888

Fehér Milán: A geotermikus energia haltermelési célú hasznosítási lehetőségeinek feltárása az Észak-alföldi Régióban

Fehér Milán, Stündl László, Szűcs István, Csorvási Éva, Bársony Péter
Debreceni Egyetem, Agrár- és Gazdálkodástudományok Centruma, Debrecen


Kivonat

Magyarország a geotermikus energia, illetve annak elsődleges hordozója, a termálvíz tekintetében kiemelt adottságokkal rendelkezik. A geotermikus grádiens értéke hazánkban igen magas, a világ átlagának mintegy 1,5-2-szerese. Magyarországon belül, a legnagyobb hőmérsékleti grádiens az Alföldön mérhető, melynek következtében az Észak-alföldi Régióban közel 200 termálkút, a hazai kutak mintegy 10%-a található. Ebben a térségben helyezkedik el a minősített, meleg gyógyvízzel rendelkező települések negyede is.
A hazai hévízhasznosítás műszaki színvonala, az adottságok ellenére, jelenleg igen alacsony, melynek növeléséhez elengedhetetlen a termálvíz kaszkád-rendszerű hasznosításának fejlesztése, vagyis a többlépcsős energiakinyerés és a hasznosítási módok megfelelő kombinálása. Ebbe a technológiai sorba illeszthető be a termálvíz haltermelési célú hasznosítása is, amely lehetőséget teremt olyan jelentős exportpotenciállal rendelkező, melegvízi halfajok intenzív termelésére, mint csíkos sügér, a tilápia, a barramundi, vagy a vörös árnyékhal.
Tapasztalatok alapján, egységnyi termálvíz felhasználásával, ilyen értékes fajok előállításával lehet az egyéb célú felhasználást (pl. energiatermelést) messze meghaladó legnagyobb gazdasági eredményt elérni, mindezt a legkevesebb víz felhasználásával, vagyis a környezetre gyakorolt hatás minimalizálásával.
2010-ben, egy két éves kutatómunka első szakaszában, 20 termálkútból vettünk mintát az  Észak-Alföldi Régió területéről. Mivel a termálvíz minősége főként a víztartóra jellemző víztestek, illetve a kút mélységének függvénye, a mintavételi helyek megválasztásánál elsődleges szempont volt, hogy a Régióra jellemző valamennyi víztestből és talp-mélységből kerüljön elemzésre elegendő számú vízminta. Ennek következtében eredményeink komplex áttekintést adnak a Régió haltermelési célú termálvíz potenciáljáról. A mintákat első lépésben részletes kémiai analízisnek vetettük alá, amely során megvizsgáltuk a termálvíz közvetlen haltermelési célú hasznosíthatósága szempontjából legfontosabb vízminőségi paramétereket. Ezt követően került sor azokra a biológiai tesztekre, melyek alapján megállapítható az egyes termálvizek planktonikus szervezetekre, illetve halakra gyakorolt hatása. A komplex kémiai analízis és a bio-tesztek adatai alapján elkészült az a termálvíz-minősítési protokoll, mely alapján megítélhető az adott kút vizének közvetlen haltermelési célú hasznosíthatósága. Az eredményeket összefoglalva kijelenthető, hogy a vizsgált, egyben a Régió termálkútjainak jelentős része akár a közvetlen haltermelésre is alkalmas.


Az előadás anyaga PDF formátumban