2021.11.28.,vasárnap
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
Ma:20
Tegnap:87
Ezen a héten:544
Ebben a hónapban:2239
Összesen:846881

Horváth Zoltán: Termelői Infláció a halászatban

Horváth Zoltán (1), Ifj. Horváth Zoltán (2)
1.) H&H Carpio Halászati Kft., Szentlőrinc
2.) Kaposvári Egyetem, Állattudományi Kar


Kivonat

A Halászati Terméktanács felszámolásával sajnos megszűnt az ágazat eredményességével kapcsolatos adatgyűjtés. Bár ágazati adatok nem állnak rendelkezésre, a termelők saját bőrükön érzékelhetik, hogy az elmúlt években jelentősen romlott az ágazat jövedelemtermelő képessége. A közvetett számítások sem igazán adnak jó közelítést az eredményromlásról, mivel sem a mezőgazdasági árindex, sem a ráfordítások indexe nem fedi le a halászat speciális költségszerkezetét és piaci mechanizmusait.
A terméktanács 10 éves idősorait alapul véve, elsősorban és a KSH adataira támaszkodva megkíséreltük a haltermelési ráfordítások indexét, valamint az étkezési ponty termelői árának alakulását alapul véve a halászat termelői árindexét kiszámítani.
A rendszerváltozás utáni időszak legeredményesebb évét, az 1997-es évet bázisul véve 2010-re az étkezési pontyra vonatkoztatott termelői árindex 131,21%, míg a ráfordítások indexe 300.28%-on kumulálódott. Az agrárolló halmozott értékeként 2010-re 2,99-et kaptunk.

Az előadás anyaga PDF formátumban