2019.08.21.,szerda
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
Ma:171
Tegnap:194
Ezen a héten:546
Ebben a hónapban:3060
Összesen:719583

Csengeri István: Három ponty alfaj/fajta (Dunai, Amúri, Szegedi tükrös) testösszetételének és húsminőségének alakulása különböző zsírsav tartalmú tápok alkalmazásakor

Csengeri István (1), Feledi Tibor (1), Kovács Gyula (1), J. Sándor Zsuzsanna (1), Gy. Papp Zsuzsanna (1), Bakos János (2), Rónyai András (1)
1.) Halászati és Öntözési Kutatóintézet, Szarvas
2.) CIPRINUSZ BT, Szarvas, Szarvas


Kivonat

Az AquaMax* projekt fő célkitűzése a pontyhús esszenciális zsírsav-tartalmának növelése volt. Feledi Tibor és Rónyai András és munkatársaik által ismertetett, étkezési méretű ponty előállítását célzó takarmányozási kísérletben  két ponty alfajt és egy tájfajtát (Dunai, Amúri, Szegedi tükrös) 3 különböző zsírsavösszetételű, eltérő olajtartalmú tápon neveltük. A tápok elsősorban az omega-6 és omega-3 zsírsav tartalomban különböztek. Kontroll tápként hazai gyártású Ponty/Tilápia tápot alkalmaztunk. Jelen előadásban az 1,5 kg körüli tömegűre nevelt halak a testösszetételének és a húsrész (izom) zsírsavösszetételének, tápanyag tatalmának alakulásáról számolunk be.
Az egész test homogenátum minták beltartalmi vizsgálatait a Food Analytica Kft. (Békéscsaba) végezte hazai szabványoknak megfelelően. A húsrész zsírsav-, aminosav- és vitamintartalmának meghatározásához a norvég szabvány szerinti, az NQC-nek („Norwegian Quality Cut”) megfelelő filé régióból az odalvonal feletti részből származó, a kísérlet végén vett fehérizom-mintákat használtuk fel. A zsírsav összetétel meghatározását DB-225 típusú, kapilláris oszlopon végeztük. Az aminosav tartalmat folyadék-kromatográfiásan mértük WATERS AccQ•Tag módszerrel, melynél 17 aminosav összetevőt lehetett meghatározni. Az antioxidáns vitaminokat (C és E) HPLC módszerrel mértük, UV és fluoreszcens detektor alkalmazásával.
A haltest zsírtartalma növekedett a kísérlet 2 szakasza alatt: átlagosan 17,8±4,3; 22,9±5,2; ill. 36,3±4,8 g/100g sz.a. volt a kezdő, közbenső és záró mintavételeknél, fajtával és a táppal kapcsolatos kisebb különbségekkel.
Az izom minták lizin tartalma a kontroll tápnál lényegesen alacsonyabb volt (8,2-8,7 g/100 fehérje), mint a másik két tápnál (9,3-10,1 g/100 fehérje, míg a treoninnál fordított volt a helyzet.
Az izomminták zsírsavösszetétele tükrözte az alkalmazott olajok minőségét. Az eikozapentaénsav+dokozahexaénsav (EPA+DHA) tartalom a halolajat is tartalmazó táppal etetett halaknál volt a legmagasabb: 200-279 mg/100 g. 

* Az AquaMax projektet az Európai Unió finanszírozza az FP6 keretében a FOOD-CT-2006-16249 Project "AQUAMAX" számú szerződés szerint.


Az előadás anyaga PDF formátumban