2020.03.29.,vasárnap
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
Ma:131
Tegnap:154
Ezen a héten:1290
Ebben a hónapban:4043
Összesen:751424

Kovács Róbert: A fluorid hatásának vizsgálata a zebradánió (Danio rerio) szívműködsésére

Kovács Róbert (1), Gazsi Gyöngyi (1), Bencsik Dóra (1), Bakos Katalin (1), Baska Ferenc (2), Grósz György (3), Grósz Tamás (3), Urbányi Béla (1), Csenki Zsolt (1)
1.) Szent István Egyetem, Mezőgazdaság- és Környezettudományi Kar, Környezet- és Tájgazdálkodási Intézet, Halgazdálkodási Tanszék, Gödöllő
2.) Szent István Egyetem, Állatorvos-tudományi Kar, Kórbonctani és Igazságügyi Állatorvostani Tanszék, Budapest
3.) Experimetria Kft., Budapest


Kivonat

A fluorid ion élettani és toxikus hatását évtizedek óta vizsgálják. Ez idő alatt, fény derült a fluorid számos káros hatására. Szívműködésre gyakorolt hatását több szerző leírta emlős modelleken. Ezen vizsgálatokban a P-Q és Q-T szakaszok szignifikáns megnyúlását, valamint a pulzusszám (HR) szignifikáns mértékű csökkenését figyelték meg.
A zebradánió (Danio rerio) évtizedek óta egyike a legáltalánosabban használt laborállatoknak. A fajt régóta használják a szív fejlődésének és a különböző anyagok cardiotoxikus hatásának tanulmányozására. Az utóbbi években, a cardiotoxikus hatások vizsgálatán kívül, a fajnak mind fontosabb szerepe lett a hosszú QT szindróma (Long QT Syndrome) tanulmányozásában és emellett számos, a szívműködést befolyásoló gyógyszer fejlesztésében és tesztelésében is.
Míg korábban csak zebradánió embriókat használtak a szív működésének tanulmányozásához, az utóbbi néhány évben lehetővé vált a felnőtt egyedeken történő vizsgálat is elektrokardiográfia (EKG) segítségével.
A kísérlet során, 3 hónapon keresztül kezeltük a halakat 50, 100 és 200 μg g-1-es NaF oldattal, az oldatok cseréje 4 naponta történt. Minden koncentráció esetében a kezelést 3 ismétlésben végeztük, medencénként 9-9 hallal. Minden hónapban medencénként 3-3 egyed EKG-ját vizsgáltuk. Az EKG mérését az EXPERIMETRIA Kft., Zebrafish EKG monitorozó rendszerével és az Advance Haemosys adatrögzítő és analizáló programcsomaggal végeztük.
Vizsgálataink során a 200 μg g-1-os (414,83±91,78 ms) 3 hónapig tartó kezelés hatására szignifikáns mértékben (p≤0,05) csökkent a pulzusszám a mért egyedeken. Továbbá Q-T hossz (QTc) szignifikáns mértékben (p≤0,05) megnyúlt a 3 hónapig tartó 100 μg g-1-os (101,04±29,06 1/min)  NaF kezelés hatására.
Az általunk végzett vizsgálatok alapján megállapíthattuk, hogy a fluorid halak szívműködésére gyakorolt hatása nagyban megegyezik az emlős modelleknél tapasztalt hatásokkal.

A munka a GOP-1.1.1.-07/1-2008-0009 pályázat keretien belül készült.

Az előadás anyaga PDF formátumban