2021.09.19.,vasárnap
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
Ma:8
Tegnap:109
Ezen a héten:973
Ebben a hónapban:2434
Összesen:840801

Felföldi Zoltán: Immunstimulátorok vizsgálata csapó sügéren (Perca fluviatilis)

Felföldi Zoltán (1), Ardó László (2), Havasi Máté (1), Németh Sándor (1)
1.) Pannon Egyetem Georgikon Kar, Keszthely
2.) Halászati és Öntözési Kutató Intézet, Szarvas


Kivonat

A fertőző halbetegségek elleni védekezés leggyakrabban használt eszközei az antibiotikumok és a patogén baktériumok elleni oltóanyagok (vakcinák). Az antibiotikumok túlzott mértékű használata rezisztens baktériumok kialakulásához vezethet és környezetszennyezést okoz. A vakcinálás segít a betegségek megelőzésében, de csak a specifikus immunválaszt erősíti egy adott patogén ellen. A halak betegségek elleni védekezésében viszont fontos szerepe van a természetes (nem specifikus) immunrendszernek is. A nem specifikus immunválaszt erősítő anyagokat immunstimulátoroknak nevezzük. Az utóbbi évek kutatási eredményei bizonyítják, hogy a gyakorlatban is jól alkalmazhatók a fertőző halbetegségek megelőzésére.
Sok gyógynövény kivonata is tartalmaz olyan alkotórészeket, amelyek immunstimuláló hatását többféle kísérleti állat, pl. egér vagy csirke esetében bizonyították. A HAKI-ban 2004-ben kezdődött a gyógynövénykivonatok immunstimuláló hatásának vizsgálata, azóta sok in vitro és in vivo kísérletben teszteltük a gyógynövénykivonatokat és azok kombinációit különböző halfajokon.
Ebben a kísérletben két gyógynövény immunrendszerre gyakorolt hatását vizsgáltuk csapó sügéren (Perca fluviatilis). A kísérletet átfolyóvizes rendszerben végeztük két ismétlésben. Kínai csűdfű (Astragalus membanaceus) és japán lonc (Lonicera japonica) kivonatait adtuk a halak takarmányához. A kezeléseket egy hónapig végeztük, majd vérmintákat vettünk medencénként 6 haltól. A kapott adatok alapján megállapítható, hogy az Astragalus hatóanyagai egyértelműen pozitív hatással voltak a halak természetes immunválaszára, mivel az öt vizsgált paraméter közül kettő, a vér vörösvérsejtjeinek és fehérvérsejtjeinek száma a kísérlet végén statisztikailag szignifikánsan (p<0,05) magasabb volt az Astragalus kivonattal kezelt halaknál a kontroll csoporthoz képest. A Lonicera kivonat hatása nem ennyire egyértelmű. A vér vörös- és fehér vérsejteinek száma ugyan a Lonicera kivonattal kezelt halaknál is szignifikáns mértékben növekedett, a vércukorszint és a vérplazma összfehérje-szintje viszont jelentős mértékben csökkent. Emiatt nem állíthatjuk azt, hogy ez a gyógynövénykivonat egyértelműen pozitív hatással volt a kísérleti halak természetes immunválaszára.