2021.09.19.,vasárnap
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
Ma:9
Tegnap:109
Ezen a héten:974
Ebben a hónapban:2435
Összesen:840803

Kánainé Sipos Dóra: Mikroszatellit markerek ragadozó halak vizsgálatához

Kánainé Sipos Dóra (1;2), Bakos Katalin (1;2), Bősze Bernadett (3), Müller Tamás (1;2), Urbányi Béla (1;2), Kovács Balázs (1;2)
1.) Szent István Egyetem, Mezőgazdaság- és Környezettudományi Kar; Környezet- és Tájgazdálkodási Intézet; Halgazdálkodási Tanszék, Gödöllő
2.) Szent István Egyetem Környezetipari Regionális Egyetemi Tudásközpont, Gödöllő
3.) Eötvös Lóránd Tudományegyetem, Természettudományi Kar, Genetika Tanszék, Budapest


Kivonat

Napjainkban az intenzív termelési rendszerekben tenyésztett fajok száma folyamatosan növekszik: különböző új, vagy korábban alig tenyésztett ízletes és értékes húsú ragadozó halfajokat vonnak be a termelésbe. Magyarországon az afrikai harcsa (Clarias gariepinus) termelés évről évre növekszik, a süllő (Sander lucioperca L.) és a sügér (Perca fluviatilis L.) produkció pedig feltehetően a közeljövőben indul emelkedésnek az elmúlt évek tartástechnológiai fejlesztéseinek köszönhetően. A molekuláris biológia számos olyan lehetőséget kínál, melyek elősegítik a tenyésztés és a termelési technológiák hatékonyabbá tételét. A legtöbb halfajunkról azonban, köztük a fent említettekről, tenyésztett állományaikról és változataikról csak nagyon kevés genetikai információnk van. Célunk olyan új, specifikus genetikai markerek - mikroszatellitek - izolálása afrikai harcsából, süllőből és sügérből, amelyek lehetővé teszik ezen fajok és rokonaik genetikai analízisét.
A kutatáshoz szükséges szövetmintákat afrikai harcsa esetén tenyésztett egyedekből, süllő esetén a Balatonból, a sügér mintákat Dunaföldvárról gyűjtöttük. Mindhárom faj genomiális DNS-éből ismétlődésben dúsított könyvtárakat hoztunk létre Glenn és Schable (2005) módszerének módosított változatával. A genomiális könyvtárakból eddig összesen 630 klónt vizsgáltunk, amelyből 292 inszert szekvenciáját határoztuk meg. Ezek között 258 különböző mikroszatellit szekvenciát találtunk. Eddig az afrikai harcsából 8, süllőből 4 új mikroszatellit markert fejlesztettünk ki és teszteltünk a korábban gyűjtött szövetmintákból származó DNS mintákon. További 48 mikroszatellit tesztelése folyamatban van.
A jövőben folytatjuk a markerek izolálását és elkezdjük a rendelkezésünkre álló populációk genetikai vizsgálatát, a genetikai alapú nemesítés alapozását mindhárom vizsgált faj esetén.
A munka OTKA (PD 79177) és Bolyai pályázatok támogatásával készül.