2018.01.16.,kedd
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
Ma:89
Tegnap:141
Ezen a héten:230
Ebben a hónapban:2584
Összesen:637746

Havasi Máté: Két különböző takarmány kiürülési sebessége három hőmérsékleten lesőharcsánál

Havasi Máté, Oláh Tamás, Felföldi Zoltán, Bercsényi Miklós
Pannon Egyetem, Georgikon Kar, Keszthely


Kivonat

A kísérlet során három különböző hőmérsékleten vizsgáltuk kétféle takarmány kiürülésének időtartamát lesőharcsán (Silurus glanis). A 66 db kísérleti hal (38,03 ± 8,04 g) egyik csoportját kereskedelmi harcsatáppal, a másik csoportját pedig takarmányhal szeletekkel etettük. A kezeléseket 3-3 ismétlésben (11 hal/kád) végeztük el. A halakat mikrochippel (PIT) egyedileg jelöltük. A takarmányok kiürülésének idejét a következő hőmérsékleteken vizsgáltuk: 15oC, 20oC és 24oC. A halak étvágya – a várakozásnak megfelelően – szorosan függött az alkalmazott hőmérséklettől. 15 Celsius fokon a halaknak csak 42,4%-a fogadta el a felkínált granulált tápot. Ez az arány 90,9% volt a takarmányhalat fogyasztó halak esetében. Magasabb hőmérsékleteken az összes hal fogyasztott a felkínált takarmányokból. Az egyszerre elfogyasztott takarmány mennyisége (a testtömeg százalékában kifejezve) 3,20% és 10,68% között változott a takarmányhalas csoport és 1,36%-4,46% között a tápos csoport esetében. Alacsony hőmérsékleten (15oC) az elfogyasztott takarmány mennyisége a mérési hibahatár közelében volt, ami bizonytalanná teszi az eredmények értékelését. 20oC-on a béltartalom ürülése az etetést követő 26. órában kezdődött és 22 órán át tartott, míg 24oC-on a tizedik órában kezdődött és 18 órán keresztül tartott.


Az előadás anyaga PDF formátumban