2018.02.22.,csütörtök
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
Ma:204
Tegnap:185
Ezen a héten:828
Ebben a hónapban:3109
Összesen:642946

Váradi László: Lebegő növénykultúrák tógazdasági hasznosítása

Váradi László, Apostol Emília, Tildy Viktória és Csenki Zsolt
Szent István Egyetem, Mezőgazdaság- és Környezettudományi Kar, Halgazdálkodási Tanszék, Gödöllő

Kivonat

Magyarország uniós csatlakozásával összefüggő feladatok közül igen jelentős fejlesztési igény jelentkezik a szervesanyagokkal terhelt vizek (kiemelten a mezőgazdasági termelésből származó vizek) tisztításának szakszerű megvalósítására. Az EU Víz Keretirányelvében megfogalmazott elvárás: az ún. "jó ökológiai állapot" elérése.
A lebegő növénykultúrák alkalmazásával lehetőség látszik a táplálkozási piramis alapját adó, a haltermelés során keletkező szervesanyag-felhalmozódás biológiai úton történő csökkentésére (lásd még bioszűrő rendszerek). A téma egyediségét az adja, hogy biológiai, környezetvédő módszerrel, az egyes vízterületek sajátosságaihoz alkalmazkodva tudja a szervesanyagot csökkenteni a vizekben! A szárazföldi, mezőgazdasági növények kellő megválasztásával azokat a szervesanyagokat (pl. magas humusztartalom) tudjuk eltávolítani, amelyek leginkább gondokat okozhatnak az adott vizekben.
Az általunk kialakított rendszerben 40x60 cm-es zöldséges rekeszt hungarocell lapokkal tettük lebegő állapotúvá, a növények ültetése a rekeszekben elhelyezett szivacsbetét felületére történt. A kelési időszakban a magokat újságpapírral fedtük le, amelyet a kelés, illetve a növényke megerősödése után eltávolítottunk. Ezzel párhuzamosan kontroll vetést is végeztünk és az eredményeket egymással összehasonlítottuk. Egyik csoportban sem végeztünk agrotechnikai műveleteket. A lebegő kultúráknál egyértelműen jobb eredményeket kaptunk az egységnyi területen előállított növénytömeg szempontjából.

Az eredmények alapján összefoglalva a lebegő kultúrák előnyeit:
1.    A gyökereken kialakuló baktériumflóra víztisztító hatású.
2.    A baktériumflóra által átalakított vegyületeket a növény a gyökerén keresztül közvetlenül is felveheti.
3.    Az így felvett elemek (kiemelten a N és a P) beépülnek a növénybe, amely a testén keresztül kiemeli azt a vízből, így könnyen eltávolíthatóvá teszi.
4.    A fejlődő növény hasznos termést képez, illetve díszítő szerepe van.
5.    Az öntözés, a kapálás és a gyomirtás szükségtelennek látszik.
6.    A vízbe lógó gyökerek búvóhelyet biztosítanak, emelik a halak komfortérzetét.
7.    Az úszó sziget könnyen kezelhető, ápolható és áthelyezhető.
Hol használható a rendszer:
    Termelőtavakon: az iszapízt adó kékalgák szaporodásának meggátlása és a halak komfortérzetének növelése.
    Díszhaltartás: koiponty, aranyhal - dísznövény komplex.
    Nagytavas tartás: hal (ponty, amur) - növény (fű-gyeptégla, lucerna) rendszer. Víztisztítás, a növekedést csökkentő ún. tömegferomon kiszűrése, komfortérzet.
    Elfolyó csatornák: víztisztítás, szervesanyag csökkentés.
    Háztáji növénytermesztés.