2019.05.25.,szombat
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
Ma:126
Tegnap:125
Ezen a héten:819
Ebben a hónapban:4248
Összesen:707799

Gönczy János: A Tisza vízrendszerének környezeti biztonsága

Gönczy János

Kivonat

A Tisza, illetve vízrendszere az érintett öt országban eltérő gazdasági és kulturális értéket képvisel. Magyarország gazdasági fejlődése szempontjából a Tisza-völgy kitüntetett helyzetben van, tekintettel arra, hogy az Alföld gazdaságának gerincét képezi. Halászati szempontból is kiemelkedő jelentőségű. A változatos élettér az ország egyik leggazdagabb halállományának kialakulását tette lehetővé.
Az ökológiai biztonság megítélését bonyolítja, hogy az érintett országok, ha kis mértékben is, de egymástól eltérő gazdasági színvonalon állnak, és a térség általános gazdasági fejlesztését, jóllehet eltérő prioritások mellett, de mindegyik kormány kiemelt programként kezeli. Rövid időn belül tehát várható, hogy a Tisza vízgyűjtőterületét az eddigieknél nagyobb ökológiai kockázatot hordozó terhelések fogják érni.
Az előadás emlékeztet a 2000. évi cianid szennyezés okozta ökológiai katasztrófára, a folyamatos nehézfém szennyezésekre. Általános képet ad továbbá a román területen lévő ércbányák helyzetéről, mint jelentős ökológiai kockázati tényezőkről. Ismerteti egyebek között a verespataki bánya várható környezeti hatását.
Hangsúlyozza a nemzetközi ökológiai és a halászati kutatásokban való magyar részvétel kiemelt fontosságát.