2019.05.25.,szombat
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
Ma:128
Tegnap:125
Ezen a héten:821
Ebben a hónapban:4250
Összesen:707801

Gönczy János: Stratégiai kérdések a természetesvízi halászatban

Gönczy János

Kivonat

A természetesvízi halászat gazdasági szerepe az elmúlt évtized alatt jelentősen megváltozott. Felértékelődött a környezet- és természetvédelemhez kötődő halászati tevékenység, az élelmiszerpiacra termelő üzemi halászat pedig egyre inkább háttérbe szorul. A halászati vállalkozások biztos jövedelem forrása lett a turizmus, illetve a rekreációs programokhoz kapcsolt horgászati szolgáltatás.
A természetesvizek hasznosításában bekövetkezett változások olyan folyamatokat indítottak el, amelyek következményeiért elsősorban a halászati szakma felel, legyenek ezek pozitív vagy negatív hatások. Szorosan vett szakmai feladat egyebek mellett, a horgászat feltételeinek biztosítása oly módon, hogy a vizek ökológiai állapota, környezeti értéke ne sérüljön.
Az Új Vásárhelyi Tervben új vizes élőhelyek kialakítása, továbbá a meglévők jelentős hányadának műszaki rekonstrukciója szerepel. Ezek bölcs hasznosítása okán a halászati szakmának egyenrangú partnerként kell bekapcsolódnia a vízügyi, a környezet- és természetvédelmi, valamint az idegenforgalmi szervezetek munkájába. Mindez kitüntetett feladatot jelent a halászati kutatás és oktatás számára, a halászati vállalkozások előtt pedig új, tervezhető perspektívát nyit.