2020.09.20.,vasárnap
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
Ma:250
Tegnap:421
Ezen a héten:2703
Ebben a hónapban:6156
Összesen:783622

Szító András: Rizsföldi tenyésztésre és a rizs növényvédelmére leginkább alkalmas halfajok és korosztályok kiválasztása

Szító András (1) és Izsó Lajos (2)
1.) Halászati és Öntözési Kutatóintézet, Szarvas
2.) Biocsárda Kft., Csárdaszállás

Kivonat

A projektben célként tűztük ki, hogy megvizsgáljuk, lehetséges-e a rizsföldi halneveléshez újabb halfajok felhasználása.
Az e célra felhasználható halfajoknak a szélsőséges környezeti tényezők iránt tűrőképeseknek kell lenniük, mivel a sekély vízborításhoz a kultúrnövény alkotta sűrű növényzet társul.
A rizsföldi halneveléshez azonos korú, előnevelt ivadék szükséges, ezért csak azok a halfajok jöhetnek számításba, amelyek mesterséges szaporításának technológiája már ismert.
Ilyen ismérveknek a jászkeszeg felel meg, amelynek előnevelt ivadékát elsőként neveltük rizsvetéseken. Az előkísérletek alapján az ivadék a ponty és a lesőharcsa mellett megtalálta életfeltételeit és táplálékát.
Meg kellett vizsgálnunk, milyen korosztály jöhet szóba a rizsföldi halnevelésnél.
Megállapítottuk, hogy a sekély vízmélység miatt bármely halfajnak csak az előnevelt ivadéka alkalmas e célra.
Meg kellett vizsgálnunk, milyen népesítési szerkezet alkalmas a rizskártevők elleni védekezésre.
Megállapítottuk, hogy a jelenleg alkalmazott népesítési kombinációkban a nagyobb halsűrűséggel kisebb tömeggyarapodást érünk el, de növeljük a kártevők elleni hatékony küzdelem biztonságát, mert ha bármilyen okból a tenyészidő első hónapjában akár 20-30 %-os elhullás következik be, a megmaradt halmennyiség akkor is elégséges a biztonságos biológiai védekezéshez.
Háttérvizsgálatokkal megállapítottuk, hogy a jelenleg alkalmazott népesítési szerkezetek és halsűrűségek alkalmasak a rizsvetések rovarkártevői elleni hatékony biológiai védekezéshez.
Háttérvizsgálatok alapján megállapítottuk, hogy a jelenleg alkalmazott halfaj kombinációkban alkalmazott népesítés számára a rizsvetések talajában élő gerinctelen állatok megfelelő mennyiségű táplálékbázisként szolgálnak a tenyészidő végéig. Augusztus középső harmada jelenti a táplálék lényeges megfogyatkozását, amelynek oka egyrészt a már jelentős méretű halak étvágya, másrészt a természetes táplálékot alkotó rovarok szaporodásának ciklusossága.