2020.09.20.,vasárnap
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
Ma:264
Tegnap:421
Ezen a héten:2717
Ebben a hónapban:6170
Összesen:783637

Csenki Zsolt: Oocyták fejlődésének vizsgálata az oocyta transzplantáció után zebradánió (Danio rerio) halfajon

Csenki Zsolt (1), Andreas Zaucker (2), Yavor Hadzhiev (2), Hegyi Árpád (1), Urbányi Béla (1), Müller Ferenc (2) és Váradi László (1)
1.) Szent István Egyetem, Mezőgazdaság- és Környezettudományi Kar, Halgazdálkodási Tanszék, Gödöllő
2.) Institute of Toxicology and Genetics Forschungszentrum, Karlsruhe, Németország

Kivonat

Az emlősöknél széleskörűen elterjedt és hatékony petesejt manipulációs módszerek (transzgén injektálás, mélyhűtéses tárolás) a halikrákon az ikra magas sziktartalma és a vastag ikrahéj miatt nem, vagy nehezen alkalmazhatók. Új lehetőségeket nyújthatnak a korai fejlődési állapotú oocytákon végezhető módszerek. Sikeres oocyta transzplantáció alkalmazásával kiküszöbölhetők az ikrák felépítéséből adódó hiányosságok, könnyen vizsgálhatóak lehetnek az oocytában illetve az ikrában lezajló folyamatok, az anyai hatások.
Eddigi vizsgálataink során már sikerült egyértelműen bizonyítanunk, hogy a bejuttatott oocyták beépülnek a recipiens petefészekbe, és ott (rövidtávon) életben is maradnak. A mostani kísérleteink célkitűzése ezért az volt, hogy fiatal fejlődési állapotú (szikfelhalmozás előtti, de még jól látható sejtmaggal rendelkező) oocyták "nevelő"-anyába juttatása után egy, illetve két héttel hogyan fejlődnek a donor oocyták a recipiens petefészekben.
Vizsgálataink során zebradánió (Danio rerio) fajon végeztünk intraspecifikus átültetéseket. Eddigi vizsgálataink is ezen a halfajon történtek, mert viszonylag rövid idő alatt ivaréretté válnak az egyedek, oocytáik fejlődése is gyors, két hét alatt is jelentős változások mehetnek végbe bennük. Egy alkalommal átlagosan
50 db szikfelhalmozódás előtti oocytát transzplantáltunk. Az átültetések nyomonkövetésére markerként transzgenikus (β-aktin YFP jelölésű) zebradánió oocytákat használtunk. A manipulált petefészkeket egy, illetve két héttel a transzplantáció után fluoreszcens mikroszkóp alatt vizsgáltuk.
Vizsgálataink alapján elmondható, hogy a transzplantáció utáni két hétben is találtunk kis számban beépült oocytákat (az összes bejuttatott oocyta kevesebb, mint 4 %-a), melyek közül néhány tovább is fejlődött a recipiens petefészekben (az összes bejuttatott oocyta közel 2 %-a).