2019.08.21.,szerda
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
Ma:174
Tegnap:194
Ezen a héten:549
Ebben a hónapban:3063
Összesen:719586

Székely Csaba: A dévérkeszeg kopoltyúján élősködő nyálkaspórás parazita, a Myxobolus rotundus fejlődési ciklusa

Székely Csaba (1), Sascha L. Hallett (2) és Molnár Kálmán (1)
1.) MTA Állatorvos-tudományi Kutatóintézete, Budapest
2.) Oregon State University, Corvallis, Oregon,USA

Kivonat

A közelmúltban már ezen a fórumon is beszámoltunk több halparazita nyálkaspórás-faj kevéssertéjű férgekben történő fejlődési szakaszáról, vagy teljes fejlődési ciklusáról. A korábbi kísérletek jelentős része a dévérkeszeg kopoltyúján élősködő Myxobolus-fajok fejlődését tisztázta.
Ismereteink szerint a dévérkeszeg kopoltyúján legalább 6, morfológiai jegyeik és fejlődésük lokációja alapján elkülöníthető Myxobolus-faj okoz fertőzöttséget. Ezek közül a M. hungaricus (El-Mansy és Molnár, 1997), a M. bramae (Eszterbauer és mtsai, 2000) és a M. macrocapsularis (Székely és mtsai, 2002) intraoligochaeta fejlődését témacsoportunk tisztázta a korábbi években.
A közelmúltban történt meg egy újabb faj, a M. paviformis szekvencia-adatokkal alátámasztott teljes ciklusának leírása, amelyben intézetünk munkatársa a molekuláris munkát végezte (Kallert és mtsai, 2005). A dévérkeszeg kopoltyúján előforduló további faj, a M. impressus fejlődési ciklusára vonatkozóan sikeres kísérleti munkát még nem végeztünk.
Jelen munka egy újabb dévérkeszeg kopoltyúélősködő faj, a M. rotundus szekvencia adatokkal alátámasztott teljes fejlődési ciklusát tisztázza.