2019.08.21.,szerda
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
Ma:174
Tegnap:194
Ezen a héten:549
Ebben a hónapban:3063
Összesen:719586

Ardó László: Kétféle kínai gyógynövénykivonat (Astragalus membranaceus és Lonicera japonica) és két nyomelem (bór és szelén) hatása a ponty (Cyprinus carpio L.) természetes immunrendszerére

Ardó László (1), Yin Guojun (2), Xu Pao (2), Szigeti Gábor (3), Jeney Zsigmond (1) és Jeney Galina (1)
1.) Halászati és Öntözési Kutatóintézet, Szarvas
2.) Kínai Tudományos Akadémia, Belvízi Halászati Kutatóközpont, Wuxi, Kína
3.) Országos Állategészségügyi Intézet, Budapest

Kivonat

Kutatómunkánk során gyógynövénykivonatok és nyomelemek immunrendszert stimuláló hatását vizsgáltuk gazdasági szempontból fontos halfajokon. Sokféle gyógynövény kivonata tartalmaz olyan komponenseket, amelyek immunstimuláló hatását több kísérleti állat (pl. egér vagy csirke) esetében is kimutatták, azonban a halak immunrendszerére gyakorolt hatásukról jóval kevesebb kísérleti adatot ismerünk. A nyomelemek, például a cink, a bór vagy a szelén nélkülözhetetlenek a halak egyedfejlődéséhez, növekedéséhez és egészségéhez.
Kísérletünkben kétféle gyógynövényt (Astragalus membranaceus és Lonicera japonica) és két nyomelemet (bór és szelén) vizsgáltunk, amelyeket önmagukban vagy kombinációban a haltáphoz kevertünk. A halakat az így előállított tápokkal három hétig etettük, és hetente egyszer vérmintát vettünk. A vérből centrifugálással izoláltuk a fehérvérsejteket és a vérplazmát, majd meghatároztuk a természetes immunválasz jellemző paramétereit, például a sejtek szuperoxid-termelését és fagocitáló aktivitását illetve a plazma lizozimaktivitását. A kísérlet végén a halakat Aeromonas hydrophila baktériummal fertőztük, majd tíz napon keresztül regisztráltuk az elhullást és kiszámoltuk a megmaradási arányokat.
A természetes immunválasz paraméterei és a megmaradási arányok jelentősen magasabbak voltak a gyógynövényekkel és bórral kezelt halaknál, mint a kontroll csoportban. A gyógynövényekkel és szelénnel kezelt csoportokban viszont ezek az értékek jelentős csökkenést mutattak. Az eredmények alapján mindkét vizsgált gyógynövény és a bór is használható a haltápokban immunstimulátorként.