2020.07.09.,csütörtök
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
Ma:79
Tegnap:103
Ezen a héten:408
Ebben a hónapban:904
Összesen:766475

Kucska Balázs: Primőr csuka előállítása

Kucska Balázs (1), Lévai Ferenc (1) és Bercsényi Miklós (2)
1.) Aranyponty Halászati Zrt., Százhalombatta
2.) Pannon Egyetem, Georgikon Mezőgazdaságtudományi Kar,
Állattudományi és Állattenyésztéstani Tanszék, Keszthely

Kivonat

Az Aranyponty Zrt. a Pannon Egyetem kutatási eredményeit felhasználva dolgozik a csuka intenzív tenyésztéstechnológiájának bevezetésén. A tápos nevelési módszernek köszönhetően a tenyésztő nincs ráutalva a természetes táplálékforrásra. Így lehetősége nyílik arra, hogy a szaporodási szezon előtt állítson elő ivadékokat, melyeket mesterséges takarmánnyal előnevelve, úgynevezett „primőr csukaként” értékesítsen. A szezon előtt leszaporított csukák áprilisra elérik a 10 cm-es testhosszt és a természetes környezetbe kihelyezve alkalmasak a korán ivó ezüstkárász ivadékainak ritkítására.
Az anyákat december 28-án hoztuk be a telelőkből és temperálható vizű medencékbe helyeztük. A vízhőmérsékletet 4 °C-ról két hét alatt fokozatosan
12 °C-ra emeltük, majd testtömeg kilogrammonként 4 mg ponythipofízissel beoltottuk a halakat. A szaporítás menete innentől kezdve megegyezett a hagyományos keltetőházi szaporítás folyamatával. Az egy anyától fejt ikra mennyisége 455±97 g, a termékenyülési százalék 63±11 volt. A csukaivadékokat a levegővételtől kezdve kizárólag speciális tápkeverékkel etettük.
A tápraszoktatás hatékonysága 75-80 %-os volt. A táppazarlás csökkentése és a termelés hatékonyságának növelése érdekében a csukák egy részét lénai tokkal (Acipenser baeri) polikultúrában neveltük, ahol mind a csuka, mind a tokok megmaradása és növekedése kedvezően alakult.
A projekt az AVOP-Halászati Strukturális Alap, A csuka innovatív tenyésztés- technológiájának bevezetése című pályázat keretén belül zajlik.