2021.02.27.,szombat
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
Ma:187
Tegnap:168
Ezen a héten:864
Ebben a hónapban:3485
Összesen:810137

Németh Szabolcs: Új, kíméletes eljárás ikrás halak ivarnyílásának szaporítás előtti elzárására

Németh Szabolcs, Bódis Márk, Ittzés István és Bercsényi Miklós
Pannon Egyetem, Georgikon Mezőgazdaságtudományi Kar, Keszthely

Kivonat

    Az ikrás pontyok ivarnyílásának mesterséges szaporítás előtti bevarrása széles körben alkalmazott módszer. Célja az, hogy az ovulált ikra elszórását megakadályozza, mielőtt azt lefejhetnénk. A ponty mellett az amur is könnyen szórja az ikrát, a süllő pedig nagyon rövid időn belül, szinte kiszámíthatatlanul rakja tele a fészkét. A bevarrás sokszor vérzéseket okoz, és a cérna bevág az izomba. Pikkelyes halaknál nehézkes is.
    Két módszert próbáltunk ki pontyon és süllőn. Ezek puha műanyagból készült dugó, illetve egy vízzel feltöltött hólyag elhelyezését jelentették. Ezekkel az ivarnyílás pillanatok alatt, sérülés-mentesen zárható, és azok a szaporítás előtt ugyanígy eltávolíthatók. A termékenyülési eredmények nem különböztek lényegesen a varrásos technikával szaporított halakéitól. Az előadás az alkalmazott eljárásokat ismerteti képek és rövid mozgófilm segítségével.