2019.05.25.,szombat
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
Ma:135
Tegnap:125
Ezen a héten:828
Ebben a hónapban:4257
Összesen:707808

Csengeri István: „Fenntartható haltápok a tenyésztett halak húsa egészségügyi előnyeinek maximalizálásához” – Az AquaMax Projekt bemutatása és előzetes eredményei

Csengeri István (1), Rónyai András (1), Gy. Papp Zszuzsanna (1), Bíróné Oncsik Mária (1), Jakabné Sándor Zsuzsánna (1), Fazekas József (1), Pekár Ferenc (1), Gál Dénes (1), Kosáros Tünde (1), Potra Ferenc (1), B. Csávás Katalin (1), Kiss-Horváth Ágnes (1), Iványi Ildikó (2), Manninger Sándor (3), Abdulkadir Bayir (4), Jeney Zsigmond (1), Bakos János (1), Nagy Zoltán Tamás (1), Puskás László (5), Kitajka Klára (5), Vörös Gábor (6), Farkas Dániel (6), Szító András (1), Jeney Galina (1), Ardó László (1), Lengyel Péter (1), Békefi Emese (1), Sadasivam J. Kaushik (7) és Oyvind Lie (8)
1.) Halászati és Öntözési Kutatóintézet, Szarvas
2.) AGRINTAHEMP Bt., Szarvas
3.) HALANDOR KFT., Budapest/Kisbér
4.) Atatürk University, Department of Fishery Science, Erzurum, Törökország
5.) MTA, SZBK, Funkcionális Genomika Laboratórium, Szeged
6.) Gálosi Bárka KFT., Almamellék
7.) Nutrition, Aquaculture & Genomics (UMR NUAGE) & Unité de Recherches en Hydrobiologie, INRA, Saint-Pée-sur-Nivelle, Franciaország
8.) NIFES, Nasjonalt institutt for ernarings- og sjomatforskning, Bergen, Norvégia

Kivonat

A „Sustainable aquafeeds to maximize health benefits of farmed fish for consumers” című integrált projekt a kimerülőben lévő halliszt és halolaj források helyettesítésére szolgáló, fenntartható módon megtermelhető, szennyeződéseket minimális szinten tartalmazó fehérje és olaj takarmány alapanyagok hatásának és alkalmazhatóságának feltárásával kíván magas tápláló értékű - elsősorban az omega-3 zsírsavak tekintetében -, egészséges halhús előállításához hozzájárulni. A projekt fő célkitűzéseinek megvalósítását a takarmányozási hatások vizsgálatán túl, analitikai módszerek kidolgozása, valamint toxikológiai vizsgálatok is segítik. A halhús egészségügyi előnyeinek feltárása elsősorban az omega-3 zsírsavaknak a magzati fejlődésben betöltött szerepével foglalkozik.
A projekt keretében kidolgozandó és előállítandó új takarmányok és a halhús fogyasztói és kereskedelmi fogadtatásának felmérése, valamint az új takarmányok előállítása gazdaságosságának és fenntarthatóságának vizsgálata az Európai Haltermelők Szövetsége (FEAP) koordinálásával valósul meg.
A projekt összes költségvetése 16,6 millió euró, ebből 10,5 millió euró támogatás. A saját erőhöz a Norvég Kutatási Tanács mintegy 3 millió euróval járul hozzá. Az EU-támogatásból a HAKI és a HAKI-val együttműködő 3 magyar partner – MTA SZBK; Gálosi Bárka Halászati Kft.; HALANDOR Kft. – mintegy

félmillió euró támogatásban részesül. A négy részprogramból álló integrált projekt 1. programja keretében a HAKI az édesvízi halfajok – elsősorban a ponty – takarmányozásával és húsminőségével összefüggő kutatásokban vesz részt a három hazai együttműködő partner közreműködésével. A projekt 2006. március 1. dátummal kezdődött és négy éven át tart.
Az első év egyik feladata különféle takarmány alapanyagok kémiai összetételének meghatározása volt az alapvető tápanyagokra, vitaminokra és egyes toxikus és esszenciális nyomelemekre. Az így kialakított, valamint más adatbankok adatainak felhasználásával fenntartható alapanyagokból készítendő teljesértékű és kiegészítő ponty takarmány receptúrákat dolgoztunk ki, illetve néhányat már teszteltünk. Az előzetes etetési kísérletekben vizsgáltuk takarmányértékesítést és a haltest, a halhús, ill. egyes szövetek zsírsavösszetételét és zsírsav tartalmát
A ponty fajták, törzsek és hibridek zsírsavanyagcseréjének összehasonlító vizsgálatához 5 ponty törzset előzetesen értékeltünk, majd vizsgálatba vontunk.
A vizsgálatok előkészületeként 11.000 cDNA szekvenciát töltöttünk le az NCBI adatbázisból DNS-oligo nukleotid mikrochip előállításához. A zsírsavanyagcsere genomikai vizsgálatához mRNS mintákat gyűjtöttünk és rtqPCR alkalmazásával ellenőriztük a kivonási módszer megbízhatóságát.
A biológiai haltermelés során képződő tavi táplálékforrások minőségének értékeléséhez víz-, üledék-, és takarmány vizsgálatokat kezdtünk alapvető tápanyagokra – köztük telítetlen zsírsavakra – valamint és xenobiotikumokra.
A halhús minőségét érzékszervi vizsgálattal és a fogyasztói fogadtatás felmérésével is értékeltük.
A AquaMax projekt keretében végzendő vizsgálatainktól a ponty termelés fenntarthatóságának javítását, a pontyhús minőségének javulását és a ponty termelés gazdaságosságának növelését várjuk.

*Az AquaMax projektet az Európai Unió finanszírozza az FP6 keretében a FOOD-CT-2006-16249 Project "AQUAMAX" számú szerződés szerint.