2021.11.28.,vasárnap
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
Ma:25
Tegnap:87
Ezen a héten:549
Ebben a hónapban:2244
Összesen:846885

Ardó László: Különböző esszenciális zsírsav tartalmú haltápok hatása a ponty (Cyprinus carpio) stressztűrő képességére és vakcinálást követő immunválaszára

Ardó László, Jeney Galina, Csengeri István
Halászati és Öntözési Kutatóintézet (HAKI), H-5540, Szarvas, Anna liget 8.


Kivonat

A halliszt és a halolaj az akvakultúrában használt haltápok egyik legfontosabb alkotórésze, amely a haltakarmányozás és az emberi táplálkozás szempontjából is fontos többszörösen telítetlen zsírsavakat tartalmaz. A halliszt- és halolaj-források azonban korlátozottak, az egyre növekvő haltermelés és ezzel párhuzamosan a növekvő haltáp-igény biztosítására új takarmány-alapanyagokra van szükség. Az Európai Unió által támogatott AQUAMAX projekt célja a haltápokban használt halliszt és a halolaj kiváltása növényi olajokkal.
A projekt keretében a HAKI immunológiai kutatócsoportja 2009-ben három különböző haltáp hatását vizsgálta a ponty (Cyprinus carpio) stressztűrő képességére és az Aeromonas hydrophila baktérium elleni vakcinálást követő természetes és specifikus immunválaszára. A három táp közül az elsőben a halolajat lenolajjal helyettesítettük, a második táp a halolaj mellett hamis len (Camelina sativa) olajat is tartalmazott, a harmadik táp kontrollként szolgált. A hidegsokkot követően megemelkedett két fontos stresszparaméter, a vérplazma kortizol- és glükózszintje, de a három kísérleti csoport között nem volt szignifikáns különbség. A vakcinálást követően a vérplazma összfehérjeszintje szignifikáns mértékben magasabb volt a halolajat és Camelina olajat tartalmazó táppal etetett csoportban, mint a másik kettőben. A fehérvérsejtek fagocitáló aktivitása pedig lényegesen alacsonyabb volt a csak lenolajat tartalmazó táppal kezelt csoportban.
A kísérleti eredmények alapján kijelenthetjük, hogy a haltápokban használt halolaj nem helyettesíthető hatékonyan növényi olajokkal, de kiegészíthető velük. A halolajban lévő hosszú szénláncú omega-3 típusú zsírsavak a ponty természetes immunrendszerének működésében is alapvető szerepet játszanak.
Az AquaMax integrált projekt (www.aquamaxip.eu) keretében végzett kutatáshoz az Európai Unió nyújtott támogatást (6 KP; szerződésszám: FOOD-CT-2006-16249 Project "AQUAMAX"). 

Az előadás anyaga PDF formátumban