2018.05.22.,kedd
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
Ma:73
Tegnap:117
Ezen a héten:190
Ebben a hónapban:2921
Összesen:655565

Gy. Papp Zsuzsanna: Különböző takarmányokkal nevelt ponty (Cyprinus carpio) húsminőségének vizsgálata organoleptikus módszerekkel és elektronikus orral (e-nose).

Gy. Papp Zsuzsanna (1), J. Sándor Zsuzsánna (1), Békefi Emese (1), Fatma Ayouni (2), Hervé Lechat (2), B. Csávás Katalin (1)és Csengeri István (1)
1.) Halászati és Öntözési Kutatóintézet, Szarvas
2.) Alpha-M.O.S., Toulouse, Franciaország


Kivonat


A halhús íze a hús minőségét befolyásoló egyik legfontosabb tényező, kiemelkedően nagy hatással van mind a piaci értékesíthetőségre, mind pedig az élvezeti értékre. Az AquaMax integrált projekt keretében végzett munkánk célja polikultúrás halastavakban, különböző takarmányokon nevelt pontyok ízének összehasonlító elemzése volt. Első kísérletünkben a HAKI kísérleti tavaiban, alacsony (AL) és magas (ML) csillagfürt tartalmú takarmánnyal etettünk pontyokat („P31”-es ponty hibrid). A takarmányozási kezeléseket kombináltuk kétféle trágyázási módszerrel: 5 t/ha egyszeri dózisban (ED) és több részletben elosztva (OD). Második kísérletünkben vizsgáltuk a kisbéri, „HALANDOR” Kft. termelő tavaiban tritikáléval takarmányozott (TRI), valamint kísérleti tavakban magas olaj (ω3 PUFA) és fehérje tartalmú takarmányon (SKR) felnevelt, piaci méretű (1-1,5 kg) ponty húsának ízét, valamint szagát. Kontrollként (Kontr) mind a két esetben hagyományos, búza takarmányon tartott pontyokat használtunk.
A kezelések, hozamok részleteit Feledi és munkatársai előadása ismerteti.
Az halak ízét érzékszervi úton „háromszög” nemzetközileg ismert nevén „tri-angle” teszttel, vizsgáltuk. A kisbéri halak fogyasztói fogadtatását is mértük, nem reprezentatív körben történő halkóstolást követő kérdőívek segítségével. A halak húsának szaganyagait Alpha-M.O.S. gyártmányú gázkromatográfiás (Heracles
e-nose), valamint szenzoros (Fox e-nose) elektronikus orr rendszerrel is mértük az Alpha-M.O.S. laboratóriumában.
A „triangle” teszt és az elektronikus orr vizsgálatok eredményei szerint a kisbéri halastavakban nevelt halaknak sem az íze, sem a szaga nem mutatott szignifikáns különbségeket. A nem reprezentatív körben történő halkóstolás során azonban a résztvevők 61 %-a helyesen ismerte fel a kezelt halakat. Háromszög teszttel a csillagfürtöt tartalmazó takarmánnyal etetett pontyok húsának íze két esetben (AL-OD és ML-ED) találtunk szignifikáns (P<0,05) eltérést a kontrolltól. A szenzoros (Fox e-nose) elektronikus orr szerint a (ML-OD) csoport szag-anyagainak összetétele statisztikailag különbözőnek tekinthető az összes többitől.
Az AquaMax integrált projekt (www.aquamaxip.eu) keretében végzett kutatáshoz az Európai Unió nyújtott támogatást (6 KP; szerződésszám: FOOD-CT-2006-16249 Project "AQUAMAX").

Az előadás anyaga PDF formátumban