2019.02.23.,szombat
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
Ma:42
Tegnap:138
Ezen a héten:836
Ebben a hónapban:3130
Összesen:695165

Sebestyén Attila: A magyar tógazdasági ponty lehetőségei és korlátai a hazai, és a nemzetközi piacokon

Sebestyén Attila
Hortobágyi Halgazdaság Zrt., Hortobágy-Halastó


Kivonat


A magyarországi tógazdasági haltermelés az 1960-as években nagy lendületet vett és egyre jelentősebb termelési eredményeket ért el. A tógazdasági haltermelés legfontosabb halává a ponty vált, mely a mai napig őrzi vezető helyét. Amennyiben megvizsgáljuk a hazai tógazdasági haltermelés mennyiségi adatait az elmúlt évtizedek vonatkozásában, megállapítható az a tény, hogy mind az összes étkezési halmennyiség, mind az étkezési ponty mennyiségében a 60-as évek végén már jobb eredmények születtek, mint amit az ágazat az elmúlt években produkált. Ez a tény azért megdöbbentő és ad gondolkodásra okot, mert közben eltelt több mint 40 év, ami alatt más ágazatokban a technológiai fejlesztéseknek köszönhetően jelentős eredmények generálódtak. Ennyi „elpazarolt” év után érdemes újragondolni a lehetőségeinket és a piaci adottságokat arra vonatkozólag, miként tudnánk a tógazdasági haltermelés elmozdítani jelenlegi állapotából úgy, hogy annak generálója a piaci igények legyenek. Ideje lenne most már úgy tekinteni a magyar pontyra, mint a lehetőségek halára, és észrevenni azt, hogy jelentős mértékben élelmiszerként van potenciálja a piaci áttörésre.
A jó élelmiszernek az a tulajdonsága, hogy az év bármelyik napján, adott ország, vagy a világ bármelyik pontján hasonló minőségben érhető el a fogyasztó számára. Az élelmiszernek felállított sztenderdek betartása mellett kell elkészülni, és ezen sztenderdeket az alapanyag előállításától a végtermék megszületéséig alkalmazni kell. Jelenleg Magyarországon a tógazdasági haltermelés során nincsenek normák felállítva, magyar halként bármi eladható, aminek nagyon sok esetben negatív visszacsatolása van a termelők és az ágazat irányába.
A tógazdasági ponty előtt álló lehetőségek kihasználása végett, fontos normákat felállítani annak élelmiszerként való forgalmazása során. Elvárható és megkövetelhető feltétel lehetne az élelmiszerként forgalmazott ponty eladójával szemben, hogy igazolja az alapanyag eredetét, igazolja a nevelés során előírt sztenderdek betartását, garantálja a vevő részére a halhús elvárható minőségi paramétereit és érzékszervi tulajdonságait. Célként lehetne meghatározni azt, hogy a ponty, mint élelmiszer nagyobb részben csak feldolgozott formában, EU regisztrációs számmal rendelkező üzem keresztül kerülhessen forgalomba, ahol vágás során a minőségi paraméterek folyamatosan ellenőrizhetőek.
Az ágazatban meglévő jelenlegi szemléleten mindenképpen változtatni kell, a tógazdasági ponty potenciálját át kell gondolni annak érdekében, hogy az így is alacsony egy főre eső halfogyasztásunk növekedését ne az import haltermékek eredményezzék.

Az előadás anyaga PDF formátumban