2018.05.22.,kedd
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
Ma:21
Tegnap:117
Ezen a héten:138
Ebben a hónapban:2869
Összesen:655513

Gyalog Gergő: Az akvakultúra gazdasági és társadalmi jelentősége Európában

Gyalog Gergő, Békefi Emese és Váradi László
Halászati és Öntözési Kutatóintézet, Szarvas


Összefoglaló

Az európai akvakultúra ágazat hozzáadott értéke 2008-ban körülbelül 4,1 milliárd dollár volt – az ágazat termelési értékének mintegy a fele –,  ami a kontinens GDP-jének 0,02 százaléka. Kontinentális szinten a haltermelés jelentősége a foglalkoztatottságban szintén elhanyagolható, az ágazat 120 000 munkavállalója 0,03 százalékát teszi ki az Európában alkalmazottak számának. Ezek az aggregált számok azonban igen különböző regionális és szektoronkénti adatokat takarnak.
A fejlettebb, integrált szektorok, mint a lazac vagy tengeri sügér tenyésztés jelentős gazdasági súlyt képvisel néhány országban. A Feröer-szigeteken a lazactermelő szektor, melyben az összes foglalkoztatott 2,2 százaléka dolgozik, a GDP 4,3 százalékát állítja elő,  az összes exportból pedig több, mint 20 százalékkal részesedik. Európa vezető haltermelője, Norvégia GDP-jének 0,28 százaléka (5 NUTS-2 régióban 2-3 százaléka), összes exportjának pedig 2 százaléka a lazacfélék termeléséből származik. Görögországban a tengeri sügéren alapuló akvakultúra hozzáadott értéke a görög GDP 0,11 százalékát teszik ki, a tenyésztett halak exportja pedig a teljes kivitelből több mint 1 százalékkal részesedik. Ezekben a fejlett profilú akvakultúra szektorokban az erős automatizáltság miatt a munkatermelékenység nagyon magas (az egy főre jutó hozzáadott érték 75 000 – 250 000 dollár), így a foglalkoztatottságban nem képviselnek olyan magas súlyt, mint a gazdaságban.
Ezzel szemben a tradícionális, extenzív technológiákra alapozott, jellemzően családi és kisvállalkozásokra épülő akvakultúra szektorokban a munkatermelékenység alacsony, így társadalmi jelentőségük nagyobb, mint gazdasági súlyuk. Az európai akvakultúrában foglalkoztatottak 35 - 40 százaléka például hagyományos kagylótenyésztő, döntően az Atlanti-óceán melletti NUTS-2 régiókban.



Az előadás anyaga PDF formátumban