2019.08.21.,szerda
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
Ma:178
Tegnap:194
Ezen a héten:553
Ebben a hónapban:3067
Összesen:719590

Boczonádi Zsolt: Hermafrodita kecsegék előfordulása és gonádfejlődésük sajátosságai intenzív nevelésben

Boczonádi Zsolt (1), Horváth Ákos (1), Mészáros Erika (1), Hegyi Árpád (1), Kucska Balázs (2), Müllerné Trenovszki Magdolna (1), Urbányi Béla (1), Müller Tamás (1)
1.) Szent István Egyetem, Mezőgazdaság- és Környezettudományi Kar, Környezet- és Tájgazdálkodási Intézet, Halgazdálkodási Tanszék, Gödöllő
2.) Halászati és Öntözési Kutatóintézet, Szarvas


Kivonat

Az emberi tevékenységek (túlhalászás, orvhalászat, szennyezések) nagymértékben okolhatók a tok állományok csökkenéséért. A 27 tokfaj legtöbbje veszélyeztetett, vagy a kihalás szélén áll az egész elterjedési területükön. A tokfélék kutatásának egyik modell hala a kecsege; kisebb méretével, rövidebb generációs intervallumával, életciklusával (nincs vándorló tengeri forma) alkalmas szaporodásbiológiai sajátosságaik feltárásában. Jelen munkánkban a fő cél a kecsege mesterséges ivarérlelése volt intenzív rendszerből származó halakkal (kiinduló átlag méret: 240g kiinduló kor: 14 hónap). Egy 20 hetes ivarérlelési kísérlet után az állományt leöltük és a gondádokból hisztológiai metszetet készítettünk. A gonádok hisztológiai értékelése közben tűnt fel, hogy viszonylag nagyszámú hermafrodita egyed került elő.
Megfigyeléseinket ez alábbiakban foglaljuk össze:
•    a 34 vizsgált halban 7 hermafrodita egyedet találtunk  (20,6%)
•    a hermafroditák a hormonálisan indukált kezeléstől függetlenül fordultak elő (14,3% kiindulási -, 18,2% kontroll-, és 25% kezelt halban)
•    a hermafroditákban az érett spermiummal rendelkező egyedek előfordulása független volt a kezeléstől
•    A hermafroditákban talált és lemért spermiumok mérete (fej=5,49±0.39 µm) a szakirodalomban leírt érett spermiumok méretével megegyezett
•    a hímek aránya a kísérleti állományban alacsony volt (11,8%), és kezeléstől függetlenül érett spermiumot nem tartalmazott a here szövetük.

Valószínűleg a magas tartási hőmérséklet indukálta a hermafrodita egyedek létrejöttét. Jelenleg a vérplazmában található tesztoszteron és béta ösztradiol szintet mérünk, hogy élő állapotban ki lehessen válogatni a potenciális hermafrodita egyedeket.
Kísérleteinket az OTKA (PD. PD 73466), NKTH és Bolyai János Kutatói Ösztöndíj pénzügyi támogatásokkal végezzük

Az előadás anyaga PDF formátumban