2021.10.22.,péntek
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
Ma:10
Tegnap:84
Ezen a héten:311
Ebben a hónapban:2102
Összesen:843990

Gy. Papp Zsuzsanna: Biológiai termelésből származó pontyhús fogyasztói fogadtatása, valamint érzékszervi vizsgálata „tri-angle” teszttel

Gy. Papp Zsuzsanna: Biológiai termelésből származó pontyhús fogyasztói fogadtatása, valamint érzékszervi vizsgálata „tri-angle” teszttel

Gy. Papp Zsuzsanna(1), J. Sándor Zsuzsánna(1), B. Csávás Katalin(1), Békefi Emese(1), Lengyel Péter(1), Vörös Gábor(2) és Csengeri István(1)
(1)Halászati és Öntözési Kutatóintézet, Szarvas
(2)Gálosi Bárka Kft., Almamellék


Kivonat

A halhús minősége, ezen belül különösen az íze jelentős mértékben befolyásolhatja mind az élőhal és a feldogozott termék piaci értékét, mind pedig az eladhatóságát. Már friss, a piacról a konyhába kerülő élőhal íze is több különböző - természetes és mesterséges - tényezőtől függ és nagyon érzékeny a vízi környezet állapotára, ahonnan az asztalra került. Mivel az ízanyagok elsősorban a zsírban halmozódnak fel különösen érvényes ez a tény a hazai termelésben leggyakoribb halfajra, a pontyra. A biológiai, vagy ökológiai tenyésztés jelentősen befolyásolhatja pozitív irányban a ponty húsának élvezeti értékét és ezzel együtt fogyasztói fogadtatását is. Munkánk célja ezért a 2006. év során, biológiai tenyésztésből származó pontyok ízének és fogyasztói fogadtatásának vizsgálata volt.

Az érzékszervi és fogyasztói fogadtatás vizsgálatokat a Gálosi Bárka Halászati Kft. ökológiai tenyésztésből származó halain végeztük. Kontrollként hagyományos magyar halastavi termelésből származó halakat használtunk.

A halak ízét „háromszög” nemzetközileg ismert nevén „tri-angle” teszttel vizsgáltuk. A halfilé szeleteket sós vízben marináltuk éjjelen át, majd lisztben megforgattuk és kisütöttük semleges ízű napraforgó olajban. Hattagú, előzetesen ízérzékelési teszten átesett kóstoló „panel” végezte a kétféle halfilé vizsgálatát. Bár a kóstolók 45 %-ban különbséget találtak az ökológiai és a hagyományos körülmények között tenyésztett pontyok íze között, statisztikailag ez a különbség nem nevezhető szignifikánsnak.

A fogyasztói fogadtatást összesen hat kérdést tartalmazó kérdőív segítségével, kóstoltatás keretében, nem reprezentatív felhasználói körben végeztük. Eredményeink szerint elmondható, hogy a fogyasztók pozitívan fogadták és jobb minőségűnek tartották az ökológiai tenyésztésből származó pontyhúst. A megkérdezettek 49%-a tartotta ízletesnek, 29%-a pedig jó minőségűnek ezt a halhúst, míg a kontroll halhús esetében ugyanezek az értékek csak 36 és 21%-ot értek el. Ennek alapján valószínűsíthető, hogy a biológiai haltermelésnek a környezetvédelmi szempontok mellett a halhús élvezeti értékének növelése szempontjából is jó perspektívája van a hazai akvakultúrában.

Az AquaMax integrált projekt (www.aquamaxip.eu) keretében végzett kutatáshoz az Európai Unió nyújtott támogatást (6 KP;  szerződészám:  FOOD-CT-2006-16249 Project "AQUAMAX").