2022.08.12.,péntek
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
Ma:20
Tegnap:79
Ezen a héten:391
Ebben a hónapban:945
Összesen:867450

Demény Ferenc: A széles kárásszal kapcsolatos kutatásaink eredményei

Demény Ferenc: A széles kárásszal kapcsolatos kutatásaink eredményei

Demény Ferenc(1), Horváth Ákos(1), Szabó Zoltán(2), Ittzés István(2),
Kucska Balázs(3), Specziár András(4), Turcsányi Béla(5), Trenovszki Magdolna(1), Hegyi Árpád(1), Urbányi Béla(1) és Müller Tamás(1)

(1)Szent István Egyetem, Mezőgazdaság- és Környezettudományi Kar, Környezet- és Tájgazdálkodási Intézet, Halgazdálkodási Tanszék, Gödöllő
(2)Egyéni vállalkozó, Százhalombatta
(3)Halászati és Öntözési Kutatóintézet, Szarvas
(4)Magyar Tudományos Akadémia, Balatoni Limnológiai Kutatóintézet, Tihany
(5)Balaton Halászati ZRt, Siófok


Kivonat

A hazai széles kárász (Carassius carassius) állomány az elmúlt egy évszázad során erősen csökkenő tendenciát mutat, mely elsősorban a megromlott környezeti feltételekkel áll összefüggésben. Célunk a környező országok gyakorlatával ellentétben (pl Ausztria, Horvátország, Szlovákia) a védettségi státusz bevezetését megelőzni, ennek érdekében eredeti élőhelyeinek rehabilitációjával és telepítésekkel megerősíteni a hazai állományokat. A következő vizsgálatokat végeztük el az elmúlt évben: (a) Két természetesvízi állományban vizsgálatuk a legfontosabb populációbiológiai paramétereket. (b) Mesterséges szaporítás és intenzív ivadéknevelés témakörben vizsgáltuk az embrió- és lárvafejlődést különböző hőmérsékleten, sperma mélyhűtés és termékenyítési teszteket végeztünk, különféle takarmányok hatását vizsgáltuk a megmaradásra és a növekedésre táplálkozásukat megkezdő lárvák esetében, valamint különféle takarmányok hatását (élő, táp, vegyes) vizsgáltuk előnevelt méretű ivadékok növekedésére. (c) Tógazdaságban – előnevelt mérettől – a széles kárász – compó bikultúrát hasonlítottuk össze a széles kárász monokultúrás nevelésével. (d) Több telepítést is végeztünk: 2007-2008 között 3160 egy és kétnyaras halat telepítettünk ki (Bátonyterenye-Maconka, Isaszeg, BH ZRT Siófok-Törek, Jákotpuszta, Palotai-tó, Kaposvári Egyetem). A legutóbbi akciónkkal a Balatont céloztuk meg; 100 kg ivarérett (500 egyed, átlagtömeg 20 dkg) széles kárászt jelöltünk egyedileg és telepítettünk ki.

A széles kárász nevelése vizsgálataink alapján intenzív rendszerben is megoldható, ami különösen a hal előnevelése során bír jelentőséggel (ívási idő előtti mesterséges szaporítás és előnevelés). A széles kárász a hazai természetvédők és horgászok körében is kedvelt, népszerű hal, így gazdaságos termelése esetén értékesítése nem jelenthet gondot.

Kísérleteinket a Baross Pályázat (OMFB-BAROSS-4-2005-0037) valamint az MTA Bolyai Kutatói Ösztöndíj pénzügyi támogatásával végeztük.